Żyjemy w rzeczywistości, jakiej nie mogli sobie wyobrazić nasi przodkowie, sprzed dwóch, trzech pokoleń, a niedorzecznością wręcz wydaje się porównywanie życia w XXI wieku z epoką kamienną. Tymczasem nasze paleolityczne ciała genetycznie bardziej przystosowane są do świata sprzed 5000 lat, niż do współczesności. W toku ewolucyjnego przystosowania organizmów jako gatunek nie nadążamy za własnym, rewolucyjnym wręcz, postępem naukowym, technicznym i technologicznym. Nasi przodkowie spożywali niemal wyłącznie nieprzetworzoną żywność sezonową z własnej strefy klimatycznej.
Doktor T. Collin Campbell z Uniwersytetu Cornella, autor najpełniejszego i najbardziej wnikliwego badania nad wpływem odżywiania na zdrowie współczesnych populacji twierdzi, że “organizm człowieka rozwinął niezwykle złożoną sieć reakcji, dzięki którym najwięcej korzyści możemy uzyskać z nieprzetworzonej żywności, występującej w naturze” i podpowiada, że “im bardziej zbliżysz się do diety opartej na produktach roślinnych, tym będziesz się lepiej czuł.”