Tradycyjne sposoby odżywiania w nowoczesnej medycynie
Nasi przodkowie spożywali niemal wyłącznie nieprzetworzoną żywność sezonową z własnej strefy klimatycznej.
Dietetyka, według najnowszej wiedzy naukowej oraz zgodnie z tradycyjnymi systemami medycznymi odgrywa kluczową rolę w zachowaniu oraz odzyskiwaniu zdrowia – 70% siły leczenia. Tymczasem największe współczesne problemy zdrowotne zdaniem dra T. Collina Campbella, mają swój początek w trzech rzeczach: śniadaniu, obiedzie i kolacji.
Nasi przodkowie spożywali niemal wyłącznie nieprzetworzoną żywność sezonową z własnej strefy klimatycznej.
Choć może to zabrzmieć niewiarygodnie wystarczy byśmy przeszli na dietę planetarną – mniej czerwonego mięsa, więcej warzyw, by uratować swoje zdrowie i życie na naszej planecie.
W prosty sposób możemy modyfikować nasze codzienne posiłki zastępując warzywami, zbożami i nasionam część produktów pochodzenia zwierzęcego.